-
Prep
20 minuta
-
Cook
60 minuta
-
Ready In
1 sat i 20 minuta
-
8 servings
Ingredients
Directions
Na celoj Siciliji omiljena je caponata, osvežavajuće i slikovito letnje jelo od patlidžana i paradajza, kako oni kažu “živi ukus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.
Priprema:
Patlidžane narežite na manje kocke, posolite ih i ostavite neka odstoje najmanje pola sata.U deo ulja propržite naseckani luk, uz povremeno dodavanje vode dok ne omekša. Dodajte narezani paradajz, zajedno sa njegovim sokom, i nastavite mešati sve dok se sos se zgusne.
Patlidžane isperite vrućom vodom, ocedite ih i dobro osušite, pa ih ispecite u posebnom tiganju na preostalom ulju. Dodajte stabljike celera koje ste narezali na komadiće i sve zajedno još kratko pecite. Zatim patlidžane s celerom dodajte u sos od paradajza, dodajte narezane masline, oprane i oceđene kapare i Vegetu. Sve izmiešajte i lagano kuvajte još oko 5 minuta. Pospite šećerom, dodajte sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu. Nakon nekoliko minuta ugasite vatru i jelo pokrijte poklopcem. Pred kraj kuvanja dodajte sušeni bosiljak. Još je bolji sveži bosiljak – narežite ga i dodajte jelu pre posluživanja. Caponatu možete pripremiti u većoj količini i imati je u frižideru i po nekoliko dana.
Footnotes
-
Cook's Note:
Caponatu možete poslužiti kao predjelo sa kriškama prepečenog hleba – tzv. brusketama, a izvrsno će pristajati i drugo povrće, kao i meso s roštilja.
-
Editor's Note:
Vrućom vodom ispiru se so i gorčina nakon mariniranja patlidžana.